
Доцент кафедри туризму і готельно-ресторанної справи
Дроботова Марина Володимирівна
Науковий ступінь:
Кандидат економічних наук
Вчене звання присуджене за кафедрою:
Доцент кафедри економіки, маркетингу та менеджменту
Дисципліни, що викладає:
ОП Бакалавр: Менеджмент готельно-ресторанного господарства; Підприємництво та бізнес-планування в готельному та ресторанному господарстві; Проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства; Туристичне країнознавство; Географія туризму; Основи туризмознавства.
ОП Магістр: Інноваційні технології в туризмі; Управління проектами в рекреаційно-туристичній діяльності.
Професійний і науковий інтерес:
Менеджмент і маркетинг в туризмі, менеджмент готельно-ресторанного господарства, інноваційні технології в сфері туризму
Корпоративний email: marinadrobotova2@vu.cdu.edu.ua
Освіта:
У 1994 р. закінчила Кубанський державний університет за спеціальністю «Географія», здобула кваліфікацію «Географ, викладач».
У 1996-1999 рр. навчалася в аспірантурі Дніпродзержинського державного технічного університету.
У 2001 р. захистила кандидатську дисертацію на тему «Управління матеріальними ресурсами промислових підприємств» за спеціальністю 08.07.01- Економіка промисловості (08.00.04 Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності).
Експерт НАЗЯВО (ГЕР-24 «Сфера обслуговування»).
Член журі II етапу (Черкаська область) Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук; відділення економіки (2012–2024 рр.).
Підвищення кваліфікації
- Міжнародна науково-освітня платформа “Оновлюйся”, тема «Новації вищої освіти України та ЄС в сучасному інформаційному суспільстві»; 6 кредитів ЄКТС сертифікат № 018.02/2021 від 26.02.21р.
- Курс 6-годинного навчання на тему "Гігієна і санітарія для працівників закладів ресторанного господарства", 28.11.2022.
- FUNDRAISING AND ORGANIZATION OF PROJECT ACTIVITIES IN EDUCATIONAL ESTABLISHMENTS: EUROPEAN EXPERIENCE, 2022.
- Лекції-тренінги на тему: «Принципи реалізації програм та практик зелених кампусів в ЄС» (25.05–08.06.2023).
- СЕРТИФІКАТ ПРО ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ЕКСПЕРТА НАЦІОНАЛЬНОГО АГЕНТСТВА ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ, 26 січня 2024 року.
- Як використовувати ШІ у маркетингу на малих бюджетах, жовтень 2023
- Підвищення кваліфікації у Сумському державному університеті. Назва програми: «Робота із сучасними моделями штучного інтелекту в освіті і науці» (з 24.03.2025 до 01.04.2025).
Список наукових публікацій
- Дроботова М.В. Сучасні маркетингові інструменти в управлінні підприємствами сфери гостинності (підрозділ 1.13). Л.Ю. Бутенко, М.В. Дроботова. Financial-economic and innovative support of entrepreneurship development in the spheres of economy, tourism and hotel-restaurant business : collective monograph ; ed. by V.M. Yatsenko. Coventry (United Kingdom) : Agenda Publishing House, 2017.
- Дроботова М.В. Тренди розвитку інновацій в готельному господарстві (підрозділ 6.12). Л.Ю. Бутенко, М.В. Дроботова . Determinants of Innovation and Investment Development of Multi-Branch Entrepreneurship, Tourism and Hospitality Industry : collective monograph ; ed. by V.M. Yatsenko. Nuremberg (Germany) : Verlag SWG imex GmbH, 2019. P. 413–424.
- Predicting activity results of the specialized tour operator. Marina Drobotova , Viktoriia Krasnomovets , Olga Radchenko, and Artur Romanov. SHS Web of Conferences 65, 05002 (2019) M3E2 2019.
- Красномовець В.А., Дроботова М.В. Характеристика готельної сфери Черкащини в контексті розвитку туризму в регіоні. Економіка та суспільство. 2021. № 32.
- Бутенко Л.Ю., Вінник Д.А., Вінник В.І., Дроботова М.В. Міжнародні та національні премії і конкурси – маркетинговий інструмент у сфері якості послуг гостинності. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія «Економічні науки», № 4 (2021).
- Дроботова М. Застосування інтернет-порталів та інфо-ресурсів для набуття фахових компетентностей в галузі 24 сфера обслуговування // INNOVATIONS OF HIGHER EDUCATION OF UKRAINE AND THE EU IN THE MODERN INFORMATION SOCIETY: [collection of scientific works / for general. ed. O. Rudenko, М. Zhytar]. – Kyiv, 2021. – p. 49-52.
- Бутко Н. В., Дроботова М. В. Аромат – маркетинговий інструмент підвищення якості готельних послуг // Туризм і гостинність: стан, проблеми, перспективи : матер. V Міжнар. наук.-практ. конф. (21 жовтня 2020 р., м. Черкаси). Черкаси: Вид-ць Юлія Чабаненко, 2020. С.27-30.
- Дроботова М.В. Сучасні тренди розвитку закладів ресторанного господарства в Україні. Моніторинг, моделювання та менеджмент емерджентної економіки. Зб.наук.пр. Сьомої Міжнародної наук.-практ. конференції Одеса - Черкаси, 23-25 травня 2018 р. Редкол.: Кібальник Л.О., Соловйов В.М. (від. за випуск) та ін. Черкаси: видавець Вовчок О.Ю., 2018 . С.117-119 .
- Дроботова М.В. Сучасні тенденції розвитку закладів ресторанного господарства в Україні . М.В. Дроботова, Н.Г. Босецька. Рекреаційні ресурси та послуги гостинності в регіонах України : матер. ІІI Всеукр. Інтернет-конф. (17 травня 2018 р., м. Черкаси). Черкаси : Ю.А. Чабаненко, 2018. С. 165–169.
- Дроботова М.В. Проблеми застосування інструментів моделювання в сфері туризму і гостинності. Моніторинг, моделювання та менеджмент емерджентної економіки. Зб.наук.пр. Шостої Міжнародної наук.-практ. конференції Одеса - Черкаси, 23-25 травня 2017 р. Черкаси: видавець Вовчок О.Ю., 2017. С. 108-110.
- Дроботова М.В., Грицаченко А.П. Розвиток туристичної інфраструктури Чигиринського району Черкаської області. Актуальні проблеми природничих та гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених «Родзинка–2018». XX Всеукраїнська наукова конференція молодих учених, Черкаси: ЧНУ, 2018. С.126-128.