Підготовку фахівців для регіонального ринку праці обговорили з владою і працедавцями
Круглий стіл «Економічний потенціал Черкаського регіону та його реалізація в умовах війни. Перспективи підготовки фахівців для регіонального ринку праці» провели в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького 27 березня 2024 року.
Важливість його проведення обумовлена необхідністю врахування практичних викликів перед органами державної влади та місцевого самоврядування, підприємствами і організаціями Черкаської області щодо стратегічних напрямів посилення кадрового потенціалу.
У круглому столі взяли участь заступник директора департаменту регіонального розвитку, начальник управління планування регіонального розвитку Сергій Даниленко та представники підприємств-стейкходерів ННІ економіки і права: менеджер з кадрового діловодства «МХП-Сервіс» Олена Юшкевич та HR компанії «МХП-Сервіс» Аліна Авраменко, керівник апарату Придніпровського районного суду міста Черкаси Леся Дзюман, начальник навчального центру ПрАТ «Азот» Ігор Негробов, начальник відділу по роботі з персоналом Черкаської митниці Людмила Олефір, начальник СОВ УКЗ ГУНП в Черкаській області майор поліції Світлана Осадчук та старший психолог підполковник поліції Павло Селянко, керуюча еспресо-бару «Чашка» та заступник керуючої ресторану «Буба» Аліна Ситник, директор туристичної агенції «Віва–Тур» Юлія Горбатко та інші.
Вітаючи гостей, ректор ЧНУ Олександр Черевко розповів про пріоритети в роботі університету:
— Розвиваємо дуальну освіту, готуємо фахівців для регіонального ринку праці. Університет об’єднує зусилля з обласною владою, а також із майбутніми роботодавцями наших випускників.
Наша мета — обговорити побажання стейкхолдерів щодо підготовки кваліфікованих кадрів. Розраховуємо, що підприємства Черкащини, органи державного управління та правоохоронні органи долучаться до вдосконалення освітніх програм.
Учасники говорили про основні проблеми та стратегічні напрями кадрового забезпечення підприємств і організацій Черкаського регіону в умовах війни.
Йшлося і про визначення пріоритетних напрямів співпраці між освітою та працедавцями. Напрацювали рекомендації щодо вдосконалення освітніх програм ННІ економіки і права.
Усі присутні відзначали зростаючу потребу в фахівцях. Визнали необхідність посилення співпраці між закладами освіти та роботодавцями, важливість розвитку інноваційних методів навчання й підготовки фахівців.
Як розповів в.о. директора ННІ економіки і права Микола Руденко, за результатами дискусії учасниками круглого столу було сформульовано низку висновків та рекомендацій, заклади освіти та роботодавці намітили першочергові кроки.
Упровадження цих кроків сприятиме підготовці кваліфікованих фахівців, які відповідають потребам регіонального ринку праці, та забезпечить конкурентоспроможність регіональної економіки.
Зустріч зі стейкголдерами – здобувачами ОП Готельно- ресторанна справа ОС бакалавр відбулась на кафедрі туризму і готельно-ресторанної справи 12 червня 2023 року
В обговоренні освітніх складових ОП та пропозицій щодо їх покращення взяли участь здобувачі 3 і 4 курсу навчання ОП ГРС освітнього ступеня бакалавр денної форми.
Зав кафедрою туризму і ГРС д.е.н., професор Пасєка С.Р. наголосила на актуальності обговорення освітньої програми для її покращення на майбутнє з урахуванням думок здобувачів.
В процесі обговорення професійно-орієнтованих дисциплін з організації готельної і ресторанної справи здобувачі запропонували додати теми або впровадити окрему дисципліну зі змістом щодо комунікацій під час обслуговування клієнтів та вирішення конфліктів з ними (Миколенко Карина, Черниш Діана).
Також було озвучене побажання в дисципліні «Технологія приготування продукції ресторанного господарства» додати розгляд сучасних методик і технологій приготування страв, формування концепцій меню авторської кухні, форми подачі страв (Колісник Анастасія).
Посилити практичні можливості ознайомлення і роботи із засобами автоматизації роботи ресторанів – POS-термінали, програмне забезпечення та інше.