День пам’яті жертв голодоморів вшанував ННІ економіки і права
Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. У 2024-му День пам’яті жертв голодоморів припадає на 23 листопада.
Студенти спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа взяли участь в обслуговуванні почесних гостей
20 листопада у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Помаранчева революція та Революція гідності – ключові події сучасного українського націотворення». Кафедра туризму і готельно-ресторанної справи доєдналася до відзначення річниць початку доленосних для України подій Помаранчевої революції та Революції Гідності, вшанування патріотизму і мужності людей, які виступили на захист демократичних цінностей. Почесним гостем конференції був Віктор Андрійович Ющенко – 3-й президент України 2005-2010 р, один з лідерів Помаранчевої революціі. Разом з тим студенти спеціальності 241
Гостьова лекція в рамках дисципліни “Страхування в туризмі”
Традиційно кафедра туризму та готельно-ресторанної справи запрошує фахівців-практиків на гостьові лекції. Так 7 листопада 2024 р. в рамках дисципліни “Страхування в туризмі” Ірина Глуховченко, начальник відділу з обов’язкових видів страхування та страхування відповідальності Приватного акціонерного товариства “Страхова група “ТАС”, прочитала студентам лекцію на тему; «Сучасні тренди туристичного страхування». Вона поділилася своїми знаннями та досвідом, розкрила важливі аспекти страхування у сфері туризму, його роль у створенні безпечного туристичного продукту, а також розкрила актуальні тенденції та регламенти, що діють у сфері гостинності. Лекція дозволила
Стажування за кордоном під час навчання на освітніх програмах «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа»
На кафедрі туризму і готельно-ресторанної справи успішно діють програми співпраці з центрами практики у Німеччині та Польщі. А 31 жовтня відбулася зустріч з директором міжнародного центру «Skill Sprint» (м. Варна, Болгарія). Під час зустрічі цього разу директор центру Ольга Білан представила можливості стажування і працевлаштування для здобувачів у сфері туризму і готельно-ресторанного бізнесу Болгарії. Було охарактеризовано основні вимоги до претендентів, ймовірні посади і рівень оплати праці. Стажування можливе під час літніх канікул студентів і є чудовою можливістю здобути практичні знання, навички та
Участь викладачів кафедри у навчальному курсі «ЯКІСНИЙ СЕРВІС В РЕСТОРАНАХ ТА КАВ’ЯРНЯХ»
Ресторанний сервіс динамічно змінюється і розвивається. Викладачі кафедри туризму і готельно-ресторанної справи завжди намагаються відслідковувати останні тенденції на ринку ресторанних послуг різними шляхами. Найбільш ефективний шлях – навчання у професіоналів. Так, викладачі кафедри – ст. викл. Надія БОСЕЦЬКА, доц. Марина ДРОБОТОВА, доц. Наталія ІЩЕНКО, доц. Вікторія КРАСНОМОВЕЦЬ протягом тижня з 7 по 10 жовтня 2024 року пройшли онлайн-курс “ЯКІСНИЙ СЕРВІС В РЕСТОРАНАХ ТА КАВ’ЯРНЯХ», успішно склали тестування та отримали сертифікативід навчального центру PROFI CLUB. Спікерами були профільні спеціалісти в сфері ресторанного
Засідання кулінарного гуртка “Кулінарне мистецтво і здорове харчування”
Викладач кафедри туризму і готельно-ресторанної справи Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького Надія Босецька керує кулінарним гуртком “Кулінарне мистецтво і здорове харчування”. Програма гуртка різноманітна, студенти самі пропонують теми занять і з задоволенням їх відвідують. 18 жовтня відбулося планове заняття, темою якого була «Кулінарна мандрівка Італією». Італійська кухня популярна у всьому світі, адже страви готують тільки з якісних місцевих продуктів, на які багата ця країна. Під час заняття студенти приготували відомі національні страви Італії: піцу, лазанью, пасту з морепродуктами та
Лабораторне заняття з дисципліни “Технологія продукції ресторанного господарства”
Студенти спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа” вивчають дисципліну “Технологія продукції ресторанного господарства” і під час лабораторних занять закріплюють теоретичні знання та набувають практичних навичок. 17 жовтня студенти групи ГРС-23 разом з викладачем Надією Босецькою відпрацювали лабораторне заняття з приготування страв з мʼясної січеної і котлетної маси: фрикадельки у грибному соусі, котлети, люля-кебаб, ковбаски львівські, мʼясні гнізда з грибами та помідорами. Мистецтво приготування їжі вимагає основних знань з технології та певних навичок, які студенти здобувають в навчальному процесі.
Кафедра туризму і готельно-ресторанної справи взяла участь у презентації нової туристичної локації «Совин Яр»
Нещодавно кафедра туризму і готельно-ресторанної справи взяла участь у презентації нової туристичної локації-архітектурно-ландшафтного етнографічного комплексу «Совин Яр» у селі Водяники Звенигородського району. Мальовничі природні ландшафти, доповнені культовими спорудами, вітряками, монументальними об’єктами, музикою та легендами, створюють незабутній вайб місцевості. Під час екскурсії комплексу гості мали змогу ознайомитися з об’єктами, що мають вагоме історичне, художнє та рекреаційне значення. Серед представлених локацій – Знак заснування села Водяники «Тризуб», козацька церква XVII століття – храм Вознесіння Господнього, церковно-приходська школа з дзвіницею, скульптурний комплекс «Сім Святих», старовинні
Участь у Всеукраїнському освітньо-практичному туристичному форумі «Туризм та гостинність 2024: реалії та можливості»
27 вересня студенти 3 курсу спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» відзначили Міжнародний день туризму участю у роботі Всеукраїнського освітньо-практичного туристичного форуму «Туризм та гостинність 2024: реалії та можливості». Організатором заходу стала кафедра туризму та готельно-ресторанної справи Київського фахового коледжу туризму та готельного господарства. Форум відбувся в змішаному форматі і лише в дистанційному форматі об’єднав більше сотні учасників. Мета заходу полягає у створенні платформи для обміну досвідом та знаннями серед професіоналів галузі. Серед доповідачів варто відзначити цікаві доповіді керівниці Навчального центру
Кафедра туризму і готельно-ресторанної справи відзначила Міжнародний день туризму виїздом студентів у Сокирно
27 вересня – Міжнародний день туризму. Традиційно студенти спеціальностей “Туризм” та “Готельно-ресторанна справа” разом з викладачами кафедри відзначили це свято на навчально-спортивній базі “Сокирно” Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Там відбулася посвята у студенти першокурсників. Урочистості проходили в атмосфері єдності та дружби, підкреслюючи важливість командного духу та майбутньої професії. Святкування супроводжувалось захоплюючими квестами, які дозволили студентам відчути справжні риси туризму та активного відпочинку. Відзначився цей день також традиційним туристським багаттям, де учасники мали змогу насолодитися теплою атмосферою, дружнім спілкуванням та цікавими